Honda Bilar

Framgångssagan Honda tar sin början 1948 när företaget grundas. I dag är Honda känt för mycket – allt från motorcyklar till mopeder, jetmotorer och båtar – men kanske framför allt sina bilar. Både i vardagen och på racingbanan. Men det skulle faktiskt dröja ända till 1960-talet innan Honda producerade sin första bil.

Hondas första bil och 1960-talet

s500
Honda S500
 • 1963: Ett spännande år för koncernen då deras första bil lanseras i form av en mindre pick up med 360 cc motor. Sedan dröjer det inte mer än två månader innan Honda går ut med ännu en bilnyhet – då en S500 som är en liten sportvagn med två säten som når upp till hela 145 km/h.
 • 1964: Året därpå kommer Honda med ännu en överraskning – nämligen en F1-racer. Bilen var minst sagt avancerad men dessvärre var den för tung för att stå sig i konkurrensen. Dock ska det tilläggas att Richie Ginther vann Mexikos Grand Prix med en Honda V12 mindre än två år senare.
 • 1966: I början på 1966 presenterade Honda sina nya bilar S 800 M, S800 Coupé och S 800 Spider.

Honda regerar småbilssegmentet

Det dröjer inte särskilt lång tid innan Honda är ett namn att räkna med bland småbilarna på marknaden. Och 1970-talet bjuder på ytterligare milstolpar när bland annat Honda Civic lanseras.

honda civic
Honda Civic 1970
 • 1970: I Tokyo visar Honda upp sin nya småbil – tvåcylindriga Z.
 • 1971: Tidigt på sommaren lanseras ”Life” med en tvåcylindrig motor på 360 cc.
 • 1972: Det här är ett stort år för Honda då deras Civic presenteras. Den uppmärksammas av flera anledningar. Bland annat för att Civic hade 60 hk och kunde komma upp i en sådan svindlande fart som 145 km/h men även för den låga bränsleförbrukningen.
 • 1973: Nu lanseras Honda Civic CVCC och utses till ”Årets Importbil” i USA. Just modellen Civic blir snabbt en succé.
 • 1976: Ytterligare två bilmodeller presenteras – Honda Accord och en fyradörrars Civic. Under sommaren har en miljon Civic producerats. Två år senare kan Honda stolt fira 5 000 000 bilar.

Händelserikt 1980-tal för Honda

 • 1982: I början av 1980-talet börjar Honda of America med tillverkning av bilar och i Japan presenteras ett antal nya modeller. Däribland en ny och mer elegant Prelude men även halvkombibilar av Accord och Vigor.
 • 1983: Nya generationer av Accord och Vigor lanseras på marknaden och under sommaren är det dags för Hondas nya F1-motor i en Spiritracer. Bilen körs på Silverstone av den svenske föraren Stefan Johansson. Dessutom visar Honda upp sin nya sportcoupé CRX.
 • 1984-1989: Resterande delen av 1980-talet ökar produktionen av Hondabilar i USA och Hondas racingbilar vinner i flera stora tävlingar. Nya modeller presenteras av Prelude, Accord, Civic, Legend och Honda NSX.

Nya modeller visas under 1990-talet

Under 1990-talet utvecklas Honda ytterligare och det presenteras nya generationer av bilarna med nya finesser. Bland annat en ny generation Honda Prelude, en ny CRX-modell, Honda Accord och Honda Dream.

1995 är ännu ett stort år för Honda. Nu lanseras en ny generations Civic med fler motorer och det här året tillverkas dessutom den 10:e miljonte bilen av modellen. Vid det här laget är Civic en av världens mest populära och sålda bilar. I slutet på 1990-talet lanseras även en ny småbil – Logo. Men också en racerbil för privatpersoner – S2000. Den här modellen konkurrerar bland annat med BMW Z3 och Porche Boxter.

Diesel och hybrid från Honda

Under 2000-talet kan Honda presentera nya generationer av sina mest populära bilmodeller. År 2005 lanseras dessutom Hondas egen dieselmotor. Ungefär vid samma tidpunkt lanserar Honda flera innovationer så som ett intelligent system för mörkerseende i bil samt ett nytt fyrhjulsdriftsystem. Honda blir dessutom först ut med en krockkudde för motorcyklar! 2000-talet innebär också att hybridtekniken gör intåg i bilbranschen och Honda är inte sena med att haka på trenden i sin produktion. Koncernen har ända sedan starten varit oerhört måna om att värna om miljön och satsar mycket på engagemang inom området. Likaså säkerhet och tillförlitlighet har varit viktiga ledord för Honda under utvecklingen av nya generationer av bilmodellerna.

Det har så klart hänt otroligt mycket sedan Hondas start 1948 när det gäller biltillverkningen men här har vi fokuserat på starten – som ju är spännande och intressant då det ger en bra bild för hur grunden lades för ett sådant framgångsrikt bolag!