Honda Bilförsäkring

Det vanligaste är att en bilförsäkring inte är knuten till ett specifikt märke. Försäkringsvillkoren är anpassade för de flesta vanligt förekommande bilmärkena och därmed kan den även tecknas av de flesta bilägare. Sedan finns det så kallade märkesförsäkringar. Försäkringar som enbart kan tecknas för ett enda bilmärke. En av dessa är Honda Bilförsäkring som erbjuds genom ett samarbete mellan Honda och Folksam.

honda bilförsäkring

Olika nivåer

Honda Bilförsäkring kan tecknas i tre olika nivåer. Det är Trafik, Bilförsäkring och Bilförsäkring Stor.

 • Trafik – Har enbart trafikförsäkring och krisförsäkring. Ett bra val om värdet på bilen är mycket lågt och att den därmed inte är värd att försäkra mer.
 • Bilförsäkring – En klassisk helförsäkring med bland annat försäkringsdelar som Räddning, Rättsskydd, Stöld, Glas, Maskinskada och Vagnskada. Vagnskada är däremot valbar. Om den delen väljs bort kan försäkringen liknas med en halvförsäkring. Med vagnskada blir det en helförsäkring.
 • Bilförsäkring Stor – Detta kan liknas med en helförsäkring som har ett flertal försäkringstillägg. Man får exempelvis ersättning för nyckelförlust, kupéskada (allrisk) och hyrbil.

Fördelar med Honda Bilförsäkring

 • Hyrbilsförsäkring ingår (Vid Bilförsäkring Stor)
 • Maskinskada räcker upp till 10 år eller 15 000 mil
 • 0 kr i självrisk vid skada på glas som kan lagas. 750 kr i självrisk på övriga glasskador (Vid bilförsäkring Stor)

Tillägg

Beroende på nivå på Honda bilförsäkring ingår olika försäkringsdelar. Vill man förbättra försäkringsskyddet ytterligare kan tilläggsförsäkringar tecknas. De tre som erbjuds är:

 • Assistans – Lovad assistanshjälp inom 60 minuter vid exempelvis motorstopp, olycka eller låsproblem. Här ingår även hotellövernattning och bärgning till hemort.
 • Hyrbil - Få 75% av hyrbilskostnaden i upp till 65 dagar om bilen är inne på verkstaden genom ett försäkringsärende.
 • Köra säkert – Få en indikator som hjälper dig att både köra mer säkert och bättre för miljön. Genom att köra på ett bättre sätt kan du få 20% rabatt på försäkringen. Detta är alltså inte en tilläggsförsäkring i ordets rätta betydelse utan snarare en tilläggstjänst.

Rabatt vid inköp av nybil

Bilförsäkringen kan tecknas hos bilhandlare när en helt ny Honda köps men kan även tecknas i ett senare skede. Om den tecknas hos bilhandlaren ges rabatt under 6 månader. Då kostar en halvförsäkring enbart 1000 kr och en helförsäkring 1600 kr. Jämfört med ordinarie pris är detta alltså kraftig rabatt.

Bör en Honda-ägare teckna en Honda försäkring?

Folksam skriver att denna försäkring är:

Skräddarsydd för din Honda och en av de mest heltäckande försäkringarna på marknaden”

Att den är heltäckande är lätt att hålla med om. Det blir den genom att Bilförsäkring Stor är en stor och bred bilförsäkring med tillhörande försäkringstillägg. Att den däremot är skräddarsydd för Honda kan diskuteras…

De tre fördelar som nämns för denna försäkring kan i stort sett hittas hos Folksams övriga utbud av bilförsäkringar. Fördelarna kan även hittas hos bilförsäkringar från flera andra bolag.

 • Hyrbilsförsäkring ingår – Det är en tilläggsförsäkring som kan tecknas till de flesta bilförsäkringar hos Folksam. Genom att teckna tillägget ges alltså samma skydd.
 • Generös maskinskadeförsäkring – Med Honda Bilförsäkring ges ersättning upp till att bilen är 10 år eller rullat 15 000 mil. Med övriga bilförsäkringar hos Folksam är gränserna 10 år och 12 000 mil. Självklart finns en vill skillnad här men den är inte stor.
 • Ingen självrisk vid glasskada – Exakt samma regler som på allmän bilförsäkring hos Folksam.

Det finns alltså skillnader, om än mycket små, mellan denna märkesförsäkring och övriga bilförsäkringar hos Folksam. Men skillnaderna är så små att man inte bör välja Honda Bilförsäkring utifrån att den är ”skräddarsydd för din Honda”.

Det kan absolut vara den bästa bilförsäkringen för dig som Hondaägare. Men det beror i så fall på att försäkringen ger det ekonomiska skydd som du är i behov av. Inte att försäkringen heter Honda. Jämför alltid ditt behov mot vad du betalar för. Jämför även flera försäkringsbolag. Det är då du lättare hittar billiga bilförsäkringar som ger det ekonomiska skydd du behöver – till ett pris du kan acceptera.