Inför billånet

red-2597961_640Det kan kännas trist att spara till en bil eftersom den sällan förräntar sig på samma sätt som våra bostäder ofta gör. En bil brukar tvärtom sjunka i pris, hur mycket eller lite den än används. Desto större anledning att hitta ett bra lån!

När bilarna var mindre avancerade och därför billigare ansågs det lite suspekt att låna till bilköp, men nu är bilar något helt annat. Bilen är ofta en viktig förutsättning för att tjäna pengar, eftersom resan till och från jobbet och hämtning av barn från skola och fritidsaktiviteter är enda sättet att få ihop livspusslet.

En lösning kan vara att låta låneförmedlaren Consector göra den tråkiga delen av låneförberedelserna. De jämför bankernas billån, så slipper kunden kontakta bank för bank och låta varje kreditgivare ta en kreditupplysning, vilket kan försvåra för framtida låneansökningar.

Men även om man tar in hjälp och själv bara behöver ta ställning till de olika bankernas låneerbjudanden från en färdig sammanställning kan det vara bra att känna till processen, fallgroparna och vad man ska tänka på.

Det är sista raden som räknas

Inte minst när låneerbjudandet kommer från bilfirmans samarbetspartner är det viktigt för kunden att fokusera på det väsentliga, vilket främst är den effektiva räntan. Detta är den totala räntan per år, en siffra som alla långivare är skyldiga att uppge. Dock är det inget som hindrar dem att också presentera andra uppgifter genom att försöka gömma undan delar av ränta och kalla delarna för ”uppläggningsavgift”, ”administrativt tillägg” eller något annat kreativt.

Låt dig inte luras utan se till att alltid jämföra den effektiva räntan, på samma sätt som du låter kilopriset styra när du ska hitta de billigaste äpplena i matbutiken.

Exakt vad gäller?

Fast det är nog ändå lite svårare att jämföra billån än frukt. Bankerna kan ha olika villkor för sina lån och i slutändan är det kundens ansvar att hålla ordning på vad som gäller.

Om vi börjar med kontantinsatsen, så kan den skilja från fall till fall. Vanligtvis måste man betala runt 20 procent kontakt vid köp för att banken ska låna ut resten, men siffran varierar och ibland fungerar det att lämna sin gamla bil i inbyte.

Vidare kan långivaren kräva att bilen är helförsäkrad så länge det finns ett lån på den. Lånet kan vara förmånligare om bilen är en så kallad miljöbil. En sådan detalj kanske påverkar vilken bil man till slut väljer att köpa.

Det kan också vara olika regler beroende på om man köper bilen från en bilfirma eller från en privatperson. Vissa banker kanske inte ens vill gå in med pengar om bilen inte införskaffas hos en auktoriserad bilhandlare. Genom att ta reda på alla finstilta specialklausuler i förväg är man väl rustad som kund.

Tänk efter före

Överhuvudtaget är det en bra idé att skynda långsamt och i lugn och ro tänka igenom alla beslut inför bilköpet. Det är en fantastisk känsla att sätta sig i sin nya bil, men bara om man slipper att känna en gnagande oro för att man gjort en dålig affär.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *