Honda Motorcyklar

Honda är ett minst sagt världskänt namn inom motorcykelindustrin och har varit det under många år. I dag räknas tillverkaren som en av de främst och största som finns och det finns flera anledningar till detta. Här går vi i stora drag igenom hur det började och vilka kategorier med motorcyklar som Honda erbjuder på marknaden i dag.

Utvecklingen under 1950-talet

Koncernen grundades 1948 och det dröjde inte länge förrän Honda lade grunden för sitt stundande imperium. Under 1950-talet hände det mycket och det gällde i synnerhet segmentet med deras motorcyklar.

 • 1950: Honda öppnar ett dotterföretag med bas i Tokyo i Japan. Året därpå lämnar företagets första fyrtaktare fabriken – Dream E-type 146 cc. Den har en toppfart på 72 km/h och varje dag produceras 146 exemplar av modellen.
 • 1952: Under hösten 1952 beger sig Honda på en resa till USA för allra första gången och besöker olika verkstadsanläggningar och köper med sig nya verktyg och maskiner.
 • 1955: Honda kan nu titulera sig Japans största tillverkare av motorcyklar och det här året lanserades även Dream med 250 cc och 350 cc motor.
 • 1959: Det här året reser Honda till Isle of Man där Tourist Trophy-tävlingarna pågår och det här året lyckas en av deras motorcyklar hamna på en sjätteplats i tävlingen för 125 cc.

Fler vinster och en ny superbike

Hondas utveckling när det gäller motorcyklar fortsätter med rejäla kliv under 1960-talet också. Bland annat i samband med att Honda lanserar nya modeller och att deras motorcyklar vinner flera tävlingar.

 • 1961: Strax innan sommaren, i maj 1961, grundas Honda European Honda Motor Trading Co i tyska Hamburg. Detta blir så småningom Honda Deautchland GmbH. (Finns i dag i Offenbach.) Samma år tävlar Mike Hailwood på Isle of Man med Hondas motorcykel och vinner både 125 och 250 TT. Som om inte det vore nog kammar Mike också hem guld i VM-titlen i 250 cc-klassen. Tom Phillis från Australien tar i sin tur hem titeln som världsmästare i 125 cc-klassen. Tack vare detta riktas allt fler blickar mot Hondas motorcyklar och försäljningen ökat markant. Det leder till och med till ett rekord för industrin med 100 000 motorcyklar i månaden!
 • 1962: Det här året startar Honda en ny fabrik i Belgien som sätter ihop och säljer mopeder. Nu har Honda börjat ta rejält med plats – särskilt i de lägre klasserna i världsmästerskapen. 1962 vinner Jim Redman 350 och 250 cc i VM med Honda medan Luigi Taverni tar hem 125 cc.
 • 1968: Ett par år senare, närmare bestämt 1968, presenterar Honda sin allra första så kallade ”superbike” med namnet Honda CB750. Detta ses även som en stor milstolpe inom hela motorcykelindustrin.
honda-cb750
Honda CB750 "Superbike"

Hondas motorcyklar i modern tid

I dag är Honda som bekant en av världens största tillverkare av motorcyklar och du kan välja mellan en rad olika modeller beroende på vad just du är ute efter. Det finns ett alternativ för allt och alla oavsett om du precis har tagit motorcykelkörkort eller om du är en erfaren förare. Likaså varierar stil och design mellan Hondas motorcyklar. Är du en riktig fantast kan du även gå med i någon av alla de MC-klubbar som finns i Sverige!

 • Honda Custom: Inom det här segmentet hittar du motorcyklar som ger dig möjlighet att köra i en bekvämt bakåtlutad körställning. Fotpinnarna sitter längre fram och styret har gjorts högt och brett. Motorcyklarna inom Honda Custom passar oavsett om du vill ge dig ut på en kortare tur eller om du vill köra en länge sträcka längs landsvägarna.
 • Honda On/Offroad: Här har du ett alternativ om du suktar efter äventyr och vill ge dig ut på längre resor med motorcykeln. Njut av full kontroll, upprätt sits och komfort i alla lägen. Med någon av motorcyklarna i den här kategorin kommer du att kunna fokusera på upplevelsen och körglädjen hela vägen.
 • Honda Sport och Sporttouring: Lätta och snabba motorcyklar finns i kategorin Honda Sport – från 300 kubik upp till 1000 kubik. Vill du ha en kombination av sport och touring finns det alternativ för dig också. Här har du komfort som en av detaljerna – för både förare och passagerare.
 • Honda Street: Om du vill låta motorn vara huvudpersonen är det Honda Street du ska titta på där du slipper heltäckande kåpor. Du har full kontroll och kan välja mellan ett flertal modeller beroende på om du vill ha en klassiker eller den senaste och mest moderna hojen.
 • Honda Touring: Är du ute efter bekvämlighet är det Honda touring du ska satsa på. Motorcyklarna i denna kategori är utmärkta om du ska på semester. Skydd och praktiska detaljer är ett signum för modellerna liksom den låga bränsleförbrukningen.